in

Na słono i słodko – czyli jak zrobić naleśniki?

Naleśniki to danie lubiane przez dużych i małych. Można zrobić je szybko i na wielu sposobów. Wielbiciele słodkości uwielbiają naleśniki z dżemem, czekoladą czy owocami. Natomiast ci, którzy wolą wytrawne obiady nie pogardzą naleśnikami ze szpinakiem. Jak zrobić naleśniki, by zachwyciły podniebienia domowników i gości?

Po pierwsze: ciasto

Dobre ciasto to połowa sukcesu, ponieważ zwykle pasuje do niego zarówno słodki, jak i słony farsz. Aby je zrobić potrzebujemy: 2 szklanki mleka, ok. 3 szklanek mąki, 2 jajka, szczyptę soli i ok. 50ml oleju. Dobrze dodać do ciasta jeszcze 2 szklanki wody gazowanej, by było ono bardziej puszyste. Jeśli rezygnujemy z wody należy dolać więcej mleka. Ci, którzy z różnych powodów nie tolerują lub nie lubią mleka mogą zastąpić je wodą. Jednak wówczas smak będzie nieco inny. Wszystko mieszamy mikserem. Dobrze odstawić ciasto na ok. pół godziny, by mąka się „zawiązała”. Wówczas bardziej zgęstnieje i będzie puszyste. Jeśli po odstawieniu ciasto jest za gęste możemy dodać do niego mleka lub mąki. Samodzielnie należy wyczuć odpowiednią konsystencję – po nabraniu na łyżkę powinno się swobodnie przelewać, ale nie może być też za wodniste.

jak-zrobic-nalesniki

Naleśniki z serem

Ser to chyba najpopularniejszy farsz do naleśników. Jednak nie wystarczy po prostu kupić kostkę twarogu i kłaść ją po kawałku na ciasto. Ser należy odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? 250 g twarogu najlepiej wymieszać lub zblendować z cukrem waniliowym (ilość zależy od tego jak słodkie mają być naleśniki) oraz odrobiną cynamonu. Jeśli chcemy bogatszą wersję możemy dodać żółtko z wyparzonego jajka, trochę budyniu waniliowego lub śmietany, w przypadku gdy ser jest zbyt suchy. Osoby chcące uniknąć cukru mogą zastąpić go miodem lub dojrzałym, rozgniecionym bananem. Zamiast śmietany natomiast można wybrać jogurt naturalny. Do sera świetnie pasują rodzynki, które należy dodać już po zblendowaniu wszystkich składników. Naleśniki z serem można podawać z dodatkiem konfitury lub miodu, choć same również obłędnie smakują.

Naleśniki ze szpinakiem

Choć kiedyś szpinak kojarzył się z niezbyt smacznymi liśćmi wmuszanymi dzieciom przez troskliwe mamy, dziś jest coraz bardziej lubiany i popularny. Można go bowiem przygotować na wiele sposobów i łączyć z różnymi dodatkami. Naleśniki ze szpinakiem z pewnością przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień stronią od warzyw. Opakowanie mrożonego szpinaku należy podsmażyć na patelni z ząbkiem rozgniecionego czosnku, solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami do smaku. Kiedy szpinak już będzie miękki dodajemy do niego starty ser żółty i ok. pół małego kubka jogurtu naturalnego. Ser i jogurt dodajemy według własnego uznania tak, by ser skleił szpinak, ale nie zrobił z niego brei. Takie nadzienie nakładamy do naleśników, które po zwinięciu warto podsmażyć na maśle lub włożyć do piekarnika na 15 min. w 180 stopniach, by ładnie się zarumieniły.

Jak zrobić naleśniki amerykańskie?

Grube rumiane naleśniki polane syropem klonowym często można zobaczyć w amerykańskich filmach. Jednak zamiast tylko na nie patrzeć warto zrobić je samemu i sprawdzić jak smakuje to kultowe amerykańskie danie. Do ciasta potrzebne będą: ok. 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 szklanki maślanki, 1/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka sody, 1/4 szklanki oleju lub oliwy, łyżeczka proszku do pieczenia oraz szczypta soli. Wszystkie składniki miksujemy. Uzyskana masa powinna mieć dość gęstą konsystencję. Po usmażeniu naleśników na rozgrzanej patelni z obu stron można podawać je z konfiturą, owocami lub syropem klonowym.

Jak zrobić piston?

Artysta przyrządza niezwykłe rzeźby ludzi z popularnej żywności. Wow!