in

Pyszna pierś z kurczaka z mozzarellą, sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią

W tym artykule chciałabym pokazać ci kolejną ciekawą propozycję na przyrządzenie kurczaka. Będzie to pierś z kurczaka z mozzarellą, sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią.

Tak smaczne danie z pewnością ucieszy twoje kubki smakowe i świetnie sprawdzi się na praktycznie każdą okazję. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Przepis poniżej.

kurczak-1

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • sól
  • 230 g startej mozzarelli
  • 460 g mąki
  • 6 rozbitych i rozmieszanych jajek
  • 460 g bułki tartej
  • 200 ml oleju do smażenia
  • 690 ml sosu pomidorowego
  • 115 g startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii

Sposób przygotowania:

1. Natnij każdą pierś z kurczaka tak, aby w każdej z nich powstała kieszonka. Następnie dopraw piersi solą.

kurczak-2

2. Do każdej kieszonki nałóż startą mozzarellę.

kurczak-3

3. Teraz przystąpimy do panierowania. W tym celu każdą pierś posyp najpierw mąką, następnie zanurz w jajku, a na koniec posyp bułką tartą.

kurczak-4

kurczak-5
kurczak-6

4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie włóż na nią kurczaka. Smaż tak długo, aż z obydwóch stron będzie miał złocisty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

kurczak-7

5. Rozsmaruj 460 g sosu pomidorowego na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie umieść w nim kawałki kurczaka. Nasmaruj je resztą sosu pomidorowego, posyp z wierzchu startym parmezanem i posiekaną bazylią. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut.

kurczak-8

kurczak-9

kurczak-10
kurczak-11

Po 20 minutach wyjmij naczynie z piekarnika.

kurczak-12

Smacznego!

Rolka taśmy utknęła na szyi kota. Skóra znajdująca się pod nią zaczęła już gnić…

Ta kobieta znajduje na poboczu martwe zwierzę. Kiedy podchodzi bliżej dostrzega coś szokującego