in

4 proste triki, które pomogą Ci na dłużej zachować świeżość warzyw przechowywanych w lodówce

W sklepie zazwyczaj szukasz najlepiej wyglądającej sałaty, ale kilka dni później okazuje się, że wszystkie warzywa w lodówce straciły swój apetyczny wygląd.

Naturalne gazy, osłabienie wilgoci i przekrawanie warzy przyspiesza ich rozkład. Jednak za pomocą kilku przydatnych sztuczek może zachować świeżość na dłużej. Koniec z wyrzucaniem jedzenia, bo to znacznie prostsze niż się wydaje!

1. Ogórki

The Slow Roasted Italian via Ebay

Ogórki dobrze smakują tylko wtedy, gdy są chrupiące. By dłużej zachować ich świeżość potnij je na kawałki i umieść w zamkniętym pojemniku, a na wierzch połóż kawałek papierowego ręcznika. Dzięki temu wilgoć zostanie wchłonięta, a ogórki pozostaną chrupiące.

2. Papryka

Livestrong

Ostrym nożem potnij paprykę na paski, tępy nóż może uszkodzić powierzchnie warzywa. Usuń łodygę i nasiona, a następnie owiń paski papierowym ręcznikiem. Umieść owiniętą paprykę w misce i do połowy zalej wodą. To pomoże utrzymać świeżość nawet przez tydzień.

3. Marchewka

The Kitchn

Pozbądź się końcówek marchewki, a następnie umieść je w wodzie. W ten sposób marchewka pozostanie świeża i chrupiąca nawet przez kilka tygodni.

4. Sałata

The Kitchn

Jest kilka sposobów, by zachować świeżość sałaty. Pierwszą opcją jest owinięcie liści papierowym ręcznikiem i przechowywanie ich w plastikowej torebce lub pudełku. Innym sposobem jest pozostawienie jej w nadmuchanym i szczelnie zamkniętym woreczku. Tak przechowywana sałata może wytrzymać nawet 7 dni.

Jak myślisz, która z kobiet jest matką dziecka? Większość osób wybiera błędną odpowiedź

Chciała, aby pieski ze schroniska szybko adoptowano, dlatego postanowiła zrobić coś pomysłowego!